Rigget for en fremtid i skyen

Tradisjonsrike Ulstein Group har vært gjennom en omfattende omstilling med stort fokus på det grønne skiftet og bærekraft de siste årene. Dynamics 365 F&O er ett av verktøyene som åpner nye muligheter i en konkurranseutsatt bransje.

– Allerede i 2013 begynte vi å se etter en ny og moderne ERP-plattform som erstatning for eldre og utdaterte systemer. Utgangspunktet var å velge en mest mulig standardisert løsning og etter sonderinger valgte vi Microsoft Dynamics AX 2012 levert av Microsoft-partner Scales, nå EY Skye. Prosjektperioden med analyse og design pågikk i 2014 og de første selskapene gikk live i løpet av 2015/2016, forteller økonomisjef Johannes Volle i Ulstein Group.

Det familieeide selskapet har i over 100 år levert banebrytende maritime løsninger og teknologi. I dag er de en ledende global aktør med fokus på fremtidsrettede og bærekraftige produkter.

– I 2016 valgte vi å trekke pusten og løfte hele prosjektet opp til en sky-basert D365-løsning gjennom en cloud first-strategi. Risikoen ved å være for sent ute var høyere enn ulempene ved barnesykdommene som følger en tidlig implementering. Det første selskapet gikk online i 2017 og vi fikk god støtte fra Microsoft sentralt med å holde tempoet oppe. Nå er alle de norske selskapene på D365, og vi er i gang med å legge til de utenlandske selskapene, sier ERP-ansvarlig Rakel Skram Aasen.

Krav til omstilling

Det er ikke mange år siden Ulstein Group i all hovedsak var orientert mot olje- og gassnæringen. I dag leverer de bredt innen ulike typer spesialfartøy inn mot havvind, cruiseskip, yacht, bil- og passasjerferger og fiskebåter – i tillegg til å fortsatt være en aktør innen offshore olje og gass. Det krever en solid plattform.

– Vi har tatt et stort løft på våre sentrale forretningsapplikasjoner med Dynamics 365 F&O, som gir oss muligheten til å automatisere løsninger og koble ERP-data med andre datakilder for økt innsikt, forklarer Volle.

Familieselskapet tilbyr ikke bare fysiske skip, men også skybaserte løsninger og tjenester som utnytter data fra fartøy i drift på nye måter for å gi kundene økt konkurranseevne.

– Gjennom eksempelvis skytjenester som Ulstein Blue Box fra softwaremiljøet vårt i Blue CTRL AS gis det tilgang til skipets «big data». Vi har sett at våre kunder ved bruk av slike verktøy har redusert drivstofforbruket vesentlig og er i stand til å optimalisere sine operasjoner. Vi kan også samle og analysere data som verifiserer skipsdesign og gir grunnlag for ny innsikt.

Klare for nye utfordringer

Med Microsoft Dynamics som felles plattform og Power BI som analyseverktøy er Ulstein Group rigget for fremtiden.

– Fordelen i dag er at vi har en skalerbar løsning i nettskyen med mest mulig standard funksjonalitet. Det er enkelt å hente ut data, analysere dem og presentere dem etter behov.

I dag tar Ulstein Group flere datadrevne beslutninger enn tidligere, men hybridiseringen og det grønne skiftet innen skipsfart stiller stadig nye krav både til Ulstein og til kundene deres.

– Vi skal hele tiden være i bevegelse og se fremover. Ulstein har vært tidlig ute med å ta i bruk verktøy som Power Apps og nå også automatisert versjonstesting med RSAT. Det ligger en stor verdi i å ha ERP-data i en dataarkitektur som er kompatibel med annen dataarkitektur. Når vi kobler ERP-data med andre kilder og presenterer dette gjennom Power Platform oppnår vi økt innsikt. Et av de neste stegene for oss vil være å ta i bruk flere KI- og ML-verktøy for å bli enda bedre, understreker Volle.