Microsoft Fabric skal gi tryggere skolevei

Direktør i Digi Rogaland Rune Hauge og Kjetil Molaug fra Bouvet Norge deler under DynUG høstkonferanse erfaringer fra utviklingen av en felles plattform for klimarelaterte data og analyse i Microsoft Fabric.

– Digi Rogaland, Smartbyen og Rogalandskommunene har i flere år testet ut IoT-løsninger og hvordan dette kan skape merverdi for innbyggerne, næringslivet og kommunene i regionen, forteller direktør i Digi Rogaland Rune Hauge (bildet).

Han tar turen til DynUG høstkonferanse i november 2024 for å forklare utgangspunktet for prosjektet, samt hvilken økonomisk, menneskelig, funksjonell, emosjonell, kulturell og miljømessig verdi de har tatt ut av det.

Digi Rogaland er et regionalt samarbeid mellom 20 Rogalandskommuner og Rogaland fylkeskommune. De skal sikre innbyggerne tilgang til gode digitale tjenester uavhengig av hvilke kommune de bor i.

– I løpet av 2022 og 2023 monterte seks kommuner IoT-sensorer som måler trafikktetthet og føreforhold rundt skolene. Målet er å skape tryggere skoleveier, samtidig som de unngår overdreven salting på vinterstid, forklarer forretningsområdeleder Kjetil Molaug hos Bouvet Norge.

Løsningen ble først utviklet i Azure, men i desember 2023 ble det besluttet å migrere løsningen over til Microsoft Fabric. Det har gitt nye muligheter og funksjonaliteter knyttet til AI og analyse, samt en mer forutsigbar kostnadsmodell. Dataene er lagret i OneLake, slik at det er enkelt å dele av data på tvers av kommunene.

– Dataene fra sensorene blir i sanntid lastet inn i klimaplattformen. Her blir dataene sammenstilt med data fra åpne tjenester som Statens vegvesen og værdata. Resultatene blir presentert gjennom Power BI-dashboard. Her kartlegges også trafikkmønster i en viss omkrets rundt skolene. Dermed kan dataene brukes til å identifisere eventuelle tiltak for å gjøre skoleveiene enda tryggere, forklarer Molaug.

Prosjektet er utviklet i tett samarbeid med Microsoft. Bouvet har satt opp et tverrfaglig team som tester og implementere løsninger i Fabric.

– Bouvet har vært helt sentral i dette arbeidet, og har nå virkelig utfordret oss med hvordan vi kan bruke de nyeste teknologiske løsninger med AI for å få endra bedre og effektive løsninger, understreker Hauge.

Lyst til å vite mer om prosjektet? Les mer om konferansen her eller meld deg på her.